Hemoglobin kimutatása földigiliszta véréből

Bevezető

Nyárindítónak egy olyan kísérletet gondoltam amiben mind biológiai, mind kémiai tudásunkat elmélyíthetjük. Kertészkedés közben félméterenként találkoztam földigilisztákkal (Lumbricus terrestris), amikről sokéves állatrendszertan (nem)tanulás után először természetesen az jutott eszembe, hogy a kevéssertéjűek (Oligochaeta) alosztályába, a nyeregképzők(Clitellata) osztályába és a gyűrűsférgek (Annelida) törzsébe tartoznak. Vagyis ez is eszembe juthatott volna, de inkább csak az, hogy milyen fontosak a talaj humusztartalmának és szerkezetének kialakításában. További ásás és a huszadik megtalált példány után, és persze a nagy meleg miatt a keringési rendszerükről is beugrott néhány dolog, nevezetesen, hogy zárt keringési rendszerrel rendelkeznek, tehát a vér mindvégig rugalmas falú véredényekben kering, vérük a vérplazmában oldott hemoglobintól piros színű. Ha hemoglobinja van, akkor itt is működnie kell az benzidin próbának. A benzidin próbát az igazságügyi gyakorlatban, de a klinikai gyakorlatban is vérnyomok kimutatására használják. Ez a reakció olyan érzékeny, hogy a vér jelenléte még 200.000-szeres hígításban is kimutatható. Mivel a benzidin bizonyítottan rákkeltő hatású, ezért manapság inkább más vegyületekkel helyettesítik, mint pl. 3,3’,5,5’-tetrametilbenzidin-nel, vagy diaminofuorén-nel.

Figyelmeztető jelölések

protection gloves weblaboratorium A kísérlet végzése közben védőkesztyű használata kötelező! mergezo A benzidin mérgező, erősen karcinogén, és a környezetre komoly veszélyt jelentő anyag!

A kísérlet leírása

Tized gramm benzidint feloldunk 1cm3 jégecetben, majd hozzáadunk 2cm3 3%-os hidrogén peroxid oldatot.
Egy földigilisztát ollóval kettévágunk, majd a kicseppenő véréből kémcsőben felfogunk egy keveset majd vízzel meghígítjuk. A kémcső tartalmához néhány csepp benzidin reagenst adunk, hamarosan megkékül az oldat (esetleg kékeszöld). Ha a saját vérünk egy cseppjével végezzük a reakciót, hasonló eredményt kapunk. Az ember és a magasabbrendű állatok hemoglobinja a vörösvérsejtekben található, míg az alacsonyabbrendűekben (esetünkben  Lumbricus terrestris) a testfolyadékban oldottan van jelen. A benzidint a hidrogén-peroxid a vérben lévő hemoglobin hatására oxidálja, az oxidációt pl. peroxidáz is katalizálja. A hemoglobin pszeudoperoxidáz aktivitással rendelkezik.

Videó

Benzidine

 

Vegyszerismeret

A benzidin (4,4′-Diaminobifenil) fehér, vagy vöröses kristályos por, levegő és fény hatására sötét színűvé válik. Bizonyítottan rákkeltő, ezért mindig dolgozzunk kesztyűben, mert a bőrön keresztül is felszívódik. Az anyag mérgező a vízi élőlényekre → komoly környezetkárósító hatás. Vízben nem, tömény ecetsavban jól oldódik.