Bórsavas metilészter (trimetoxi-borán) képződése és vizsgálata

Figyelmeztető jelölések

maro A tömény kénsav erősen maró tulajdonságú, kerüljük a bőrrel, ruhaneművel való érintkezését! protection glasses weblaboratorium A kísérlet végzése közben védőszemüveg használata kötelező!
mergezo A metanol mérgező, dolgozzunk fülke alatt! protection gloves weblaboratorium A kísérlet végzése közben védőkesztyű használata kötelező!

Videó

Sodium tetraborate

Sodium tetraborate

Kísérlet

trimethyl borate
Combustion of trimethyl borate

Porítsunk el néhány tized gramm bóraxot, majd kis porceláncsészében, fülke alatt adjunk hozzá 2 cm3 cc. H2SO4-at, majd óvatosan, keverés közben 3-4cm3 metanolt. Gyújtsuk meg a forró elegyből távozó gőzöket. Zöld lángfestést tapasztalunk ami jellemző az illékony bórvegyületekre. Az előzőek szerint eljárva nemcsak a bórax ill. a bórsav hanem számos más bórvegyület is B(OMe)3-ná alakul, és így a bór jelenléte egy mintában kimutatható. A vizsgált reakció alkalmas arra is, hogy elegyekből a bórvegyületeket, amennyiben azok jelenléte zavaró (pl. más elemek kimutatásánál), eltávolítsuk, illetve a távozó B(OMe)3-t kvantitatíve felfogva bórtartalom-meghatározást végezhessünk.

Az égés reakcióegyenlete

2(CH3)3BO3 + 9 O2 –> B2O3 + 6CO2 + 9H2O

2CH3OH + 3 O2 –> 2 CO2 + 4 H2O

Felhasznált irodalom

Process of preparing trimethyl borate
US 2947776 A
OPEN CHEMISTRY DATABASE
Wikipedia