Csersavak kimutatása növényi levelekből

Bevezetés

A tanninok, más néven csersavak,  keserű ízű, növényi eredetű polifenolok, amelyek összekötik és kicsapják a fehérjéket. A szövetes növények tannoszóma nevű sejtszervecskéjében termelődnek. A “tannin” mint kifejezés használatos minden sok hidroxilcsoportot és karboxilcsoportot tartalmazó polifenolos vegyületre amelyek más makromolekulákkal komplex képzésre képesek. Tanninok molekulasúlya 500-tól több mint 3000-ig terjed, ezeket galluszsav -észterek alkotják, akár 20.000 is lehet, ezek a proantocianidinek. A csersavak egyikének szerkezeti képlete:

Tannic_acid

 

A csersavaknak három fő csoportját különböztetjük meg, ezek a monomer egységekben különböznek. Lást táblázatot alább:

Monomer egység 150px-Gallic_acid.svg Flavon.svg 150px-Phloroglucinol_structure

Monomer egység
neve
Galluszsav Flavon

Floroglucin

Csoport Hidrolizálható Nem hidrolizálható Floroglucin vázas csersavak
Előfordulás Növényekben Növényekben Barna algában

 

Kimutatásukra egy nagyon egyszerű módszer létezik, a növényi vizes extrakt-hoz (kivonat) 1-2 csepp vas(III)-klorid (FeCl3) oldatot adunk, aminek hatására kékes, zöldes, fekete elszíneződés tapasztalható. A természetben előforduló vas – csersav színes komplexek még mindig nem teljesen ismertek. Számos tanulmányt végeztek, amelynek során a vas(II) ionok, vas(III) ionok, vagy fémes vasat már kombináltak hidrolizálható csersavakkal vagy annak fenolos hidrolízis termékeivel, mint például galluszsavval,  és pirogallollal.

Az alábbi példán láthatunk egy pirogallol-vas(III)-komplexet. A kék – fekete színátmenet kialakulása a hidrolizálható tanninok és hidrolízis termékeinek vas(III)-mal alkotott komplexeinek színváltozása egy reverzibilis fény – indukált töltés- transzfernek  (Fe – O kötés között) tulajdonítható.

pirogallol

 

Videó

Megfigyelések, tapasztalatok, következtetések

A  videón látható, a kertből frissen szedett csalánlevelekből forralással kivontam a vízben oldható anyagokat, köztük beres cseppa különböző csersavakat, majd egy kis részletét kémcsőbe öntöttem és néhány csepp FeCl3 oldatot adtam hozzá, a fekete-mélykék színeződés azonnal jelentkezett.

Aki Béres cseppet szed az már talán találkozott ezzel a jelenséggel, amikor teába adagolta a cseppeket, azonnal sötét elszíneződést tapasztalhatott. Mivel a szín kialakulása pH függő, így ha citromlevet adunk a teánkba a szín eltűnik. A Béres csepp betegtájékoztatója szerint ez egy ártalmatlan jelenség, a felszívódást nem befolyásolja. Ez a készítmény többféle nyomelemet tartalmaz, közöttük vas(II)-szulfátot.

 

 

Felhasznált irodalom

Licensed under GFDL via Commons
“Tannic acid” by Michał Sobkowski – http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Tannic_acid_(looizuur).png

Additional file 1: Iron-tannate dye chemistry

https://en.wikipedia.org/wiki/Tannin

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9759559