Áramtermelés számítógép ventilátorral

A kísérlet

Adott egy számítógépből kiszerelt hűtőventilátor, aminek a lapátjaira neodímium mágneseket ragasztunk, majd egy szintén erős mágnest közelítve feléjük a ventillátor mozgásba jön. Az elve mint a szélkeréké, csak itt a mágneses tér hajtja a ventillátort, így egy egyenáramú generátort kapunk.

IMG_8099

A youtube-on és az interneten rengeted a témával kapcsolatos videót és leírást lehet olvasni. A kérdésem, hogy működőképes-e a szerkezet, mondjuk képes-e egy kis led-et meghajtani, vagy olyannyira képtelenség, hogy a ventilátor nem is jön mozgásba?

IMG_8120

Technikai részletek

A led

A led-et egy 2db 1,5V-os elemmel működő led füzérből (a ledek sorosan vannak kapcsolva, ellenállás nincs előttük) vágtam  ki, a 16db-ból álló karácsonyfaizzón mért feszültség és ennek áramfelvétele:

U= 3,08V

I=32,6mA

A ventilátor

A kapcsolási rajzot alább láthatod, fogyasztónak egy 120Ω-os ellenállást kötöttem be. A ventilátort egy porszívó szívóerejével pörgettem fel, a mért értékek ebben az esetben:fan

U=0,076V

I=0,59mA

 

(Az áramerősséget Velleman dvm 93-mal, a feszt. pedig Arduino-val mértem)

Az nyilvánvaló, ha a ventilátort felpörgetjük az képes áramot termelni, de a kérdés az, hogy a mágnes maga meg tudja-e hajtani a ventilátort annyira, hogy világítson a led, vagy egyáltalán mozgásba jön-e a ventilátor?

Itt egy videó is róla

Látható a LED szalag amiből egy LED-et kivágtam, aztán a mérés amikor a ventilátort egy porszívó segítségével felpörgettem, majd a kísérlet. Az áramerősséget a bal oldalon látható multiméterrel a feszültséget Arduino-val mértem.

Szóval, mit gondolsz?

View Results

Loading ... Loading ...

 

2018.09.28.

Íme egy angol nyelvű videó, ami jól összefoglalja, és leleplezi, hogy igazából az örökmozgó nem létezik és miért is világít a LED lámpa és miért forog a ventilátor.

Néhány kapcsolódó link

https://www.youtube.com/watch?v=jiAhiu6UqXQ

https://www.youtube.com/watch?v=cqaTG9EHbKg

 

 

Share This:

 
Loading Facebook Comments ...

Leave a Comment