Áramtermelés számítógép ventilátorral

A kísérlet

Adott egy számítógépből kiszerelt hűtőventilátor, aminek a lapátjaira neodímium mágneseket ragasztunk, majd egy szintén erős mágnest közelítve feléjük a ventillátor mozgásba jön. Az elve mint a szélkeréké, csak itt a mágneses tér hajtja a ventillátort, így egy egyenáramú generátort kapunk.

IMG_8099

A youtube-on és az interneten rengeted a témával kapcsolatos videót és leírást lehet olvasni. A kérdésem, hogy működőképes-e a szerkezet, mondjuk képes-e egy kis led-et meghajtani, vagy olyannyira képtelenség, hogy a ventilátor nem is jön mozgásba?

IMG_8120

Technikai részletek

A led

A led-et egy 2db 1,5V-os elemmel működő led füzérből (a ledek sorosan vannak kapcsolva, ellenállás nincs előttük) vágtam  ki, a 16db-ból álló karácsonyfaizzón mért feszültség és ennek áramfelvétele:

U= 3,08V

I=32,6mA

A ventilátor

A kapcsolási rajzot alább láthatod, fogyasztónak egy 120Ω-os ellenállást kötöttem be. A ventilátort egy porszívó szívóerejével pörgettem fel, a mért értékek ebben az esetben:fan

U=0,076V

I=0,59mA

 

(Az áramerősséget Velleman dvm 93-mal, a feszt. pedig Arduino-val mértem)

Az nyilvánvaló, ha a ventilátort felpörgetjük az képes áramot termelni, de a kérdés az, hogy a mágnes maga meg tudja-e hajtani a ventilátort annyira, hogy világítson a led, vagy egyáltalán mozgásba jön-e a ventilátor?

Itt egy videó is róla

Látható a LED szalag amiből egy LED-et kivágtam, aztán a mérés amikor a ventilátort egy porszívó segítségével felpörgettem, majd a kísérlet. Az áramerősséget a bal oldalon látható multiméterrel a feszültséget Arduino-val mértem.

[poll id=”3″]

 

2018.09.28.

Íme egy angol nyelvű videó, ami jól összefoglalja, és leleplezi, hogy igazából az örökmozgó nem létezik és miért is világít a LED lámpa és miért forog a ventilátor.

Néhány kapcsolódó link

https://www.youtube.com/watch?v=jiAhiu6UqXQ

https://www.youtube.com/watch?v=cqaTG9EHbKg