Soros jeltovábbítás (HC-05) bluetooth kapcsolaton keresztül számítógép COM portjára

Ennek a projektnek a célja az RS232 interfésszel ellátott eszközökből kiolvasott jel továbbítása bluetooth kapcsolaton keresztül. A munkahely környezettudatosabbá válását elősegítve próbálunk mindenféle papír alapú adattárolást kiküszöbölni, ennek elősegítésére minden ilyen feladatot számítógépes környezetbe ültetünk át, ehhez Windows Surface táblagépeket vásároltunk. A készülékekről kiolvasott értékeket így közvetlenül Excel-ben tudjuk rögzíteni. Itt egy korábbi idevágó cikk: egy korábbi kapcsolódó cikk: Sartorius mérleg olvasása RS232 TTL konverterrel. A cikkben bemutatok kétféle megvalósítást, az egyik egy HC-05 bluetooth modullal, a másik egy készen vásárolt RS232 Bluetooth Class1 adapterrel lesz megvalósítva.

HC-05 modullal megvalósított adatátvitel

Első lépésben a RS232 jelet át kell alakitani TTL jelszintűre (ttl esetében a logikai egyes szint az 5 V az RS232 nél pedig -3 és -25 volt közé esik. Ezt egy MAX232 IC-vel fogjuk megoldani (a készen vásárolt átalakítóban többnyire  MAX3232 van, ez kb. pár száz forint). Az alábbi ábra alapján könnyen összeszerelhető.

RS232_to_TTL_MAX232

A kimenő TTL Tx, Rx vonalra kell majd rákötni az EC5 bluetooth modult. Ez alapbeállításként a következő paraméterekkel kommunikál:

Baud Rate: 9600 bps
Data : 8 bits
Stop Bits: 1 bit
Parity : None
Handshake: None

Legtöbb esetben működik, persze mint az előző cikkben is látható egy régebbi Sartorius mérleg esetében a parity nem lehet none, ott alapból odd és választható  még even.

Ettől el lehet térni, itt a cikk az átprogramozás lépéseiről

http://www.instructables.com/id/Modify-The-HC-05-Bluetooth-Module-Defaults-Using-A/

A rendszer teszteléséhez kössük össze a bluetooth modult egy arduinoval,

bluetooth modul arduino

töltsük fel rá a következő kódot.

SoftwareSerial arraysend(10, 11); // RX, TX
int x = 15;
void setup() {
   Serial.begin(9600);
   arraysend.begin(9600);

}

void loop() {
  int numbers[] = {x};
  for(int i = 0; i < (sizeof(numbers) / sizeof(numbers[0])); i++)
  // Serial.println(numbers[i]);
  arraysend.println(numbers[i]);
  delay(5000);  
  if (arraysend.available())
  Serial.println(arraysend.read());
}

Ez egy számot (15) fog küldeni folyamatosan, így ha kialakítjuk a kapcsolatot a modul és a táblagép, telefon, vagy PC között, akkor ez a szám fog megjelenni.

Kezdjük a táblagéppel, ez egy Microsoft Surface Pro, windows 10 van rajta.

Settings/Devices/Bluetooth and other devices ott jobb oldalon kiválasztani a “Devices and printers” itt lehet hozzáadni bluetooth eszközt, add a device.

A hozzáadott eszközök ezután itt látszanak, itt nyissuk meg az eszköz tulajdonságait (properties) ott a Services fül alatt van egy olyan, hogy Serial port (SPP) ‘Dev B’ azt pipáljuk ki.

Settings/Devices/Bluetooth and other devices, most a “More bluetooth options”-ra menjünk:

bluetooth settings

COM5, “Outgoing, HCO5 Dev B” ezt kell látnunk, ha nem, akkor adjuk hozzá (Add…). Itt az van, hogy a bejövő jelet egy virtuális RS232 portra továbbítja.

Device Manager menüpont alatt tudunk megbizonyosodni róla, hogy a port aktív-e.

device manager
Ha mindezzel megvagyunk, akkor már csak a megfelelő programot kell telepíteni, ami majd a háttérben fut, így a bejövő értéket Excelbe továbbítja “BC wedge” a neve, 3o napos próbaverzió alatt tesztelhető, utána meg kell venni 1oo dollár az ára. http://www.taltech.com/bcwedge

Itt egy jó leírás:

http://www.instructables.com/id/How-to-Connect-an-Electronic-Balance-or-Scale-to-a/

Itt a lényeg ugyanaz, csak mi nem használunk kábelt, így mondhatni, ennek a továbbgondolt változata.

Ha telefonnal akarjuk olvasni a portot, arra is van egy jó program “Serial Bluetooth Terminal” a neve, én androidos telefonnal használom.  Ez természetesen kompatibilis a HC-05 bluetooth modullal és még sok másikkal is. Erre nem nagyon térnék ki, eléggé egyértelmű, telepítjük, beállítjuk a kommunikáció sebességét stb., párosítjuk az eszközzel, majd rákapcsolódunk.


Parani-SD1000 Bluetooth Serial Adapterel 
megvalósított adatátvitel

Ezzel az eszközzel igen könnyű dolgunk van, csak egy megfelelő RS232 kábellel kell összekötni, majd a fent taglalt módon kialakítani a kapcsolatot vele.

IMG_9429 IMG_9427

A képen látható saját tervezésű HUB egy mérleget, egy spektrofotométert és egy pH mérőt köt össze, így egy gombnyomásra tudunk adatot olvasni róluk. Erről egy hosszabb leírás angolul itt található:

INPUT PH, WEIGHT, OD600 VALUES DIRECTLY INTO EXCEL USE A PASSIVE RS232 HUB

 

Felhasznált irodalom

https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/egyszeru_soros_kommunikacio_avr-rel_uart.html?pg=2

http://www.techbitar.com/modify-the-hc-05-bluetooth-module-defaults-using-at-commands.html

Share This:

 
Loading Facebook Comments ...

Leave a Comment