Fermentor hőmérséklet szabályozása

photo (6)Nem lett valami jó kép, de a lényeg azért látszik rajta. Van két, eredetileg processzor hűtő, az egyik ezüst-színű a másik fekete, e kettő között van a Peltier elem, logikusan a meleg oldalával felfele. A jobb hővezetés és hőn tartás érdekében alumínium fóliával vontam be a felső alumínium kockát és a fermentor egyharmadát. A képen pont nem látszik, de az egyik piros kupakban egy hőmérő van elhelyezve, ami a belső hőmérsékletet méri. A méréshez Arduino modult és DS18B20 szenzorokat használtam, ami a belső hőm. méri az egy alumínium házban van elhelyezve. A részletekről bővebben itt.

Így az első körben csak manuálisan szabályoztam a Peltier elemnek leadott teljesítményt, ehhez labortápot használtam. Ez a jövőben természetesen automatizálva lesz. A fűtőköpeny majd így fog kinézni.

A cél az volt, hogy 33 oC-ra felfűtsük, majd 1-2 óráig tartsuk ezt a hőmérsékletet. Ami a grafikonról látszik,  a felfűtési idő kb. 42 perc volt, amiből azért majd jócskán le kell faragni. A felső fűtőrész hőmérséklete 22 perc alatt elérte majdnem a 80 oC-ot. A feszültség és az áramerősség a másodlagos tengelyen van. Kb. három órán keresztül sikerült tartani a hőmérsékletet 32-34,5 fok között, a leadott teljesítmény folyamatos változtatásával. ± 1,5 fok az nem a legjobb, de az automatizálással majd jelentősen javulni fog.

 

hőmérséklet diagram