Sünmentés

A kertben kerítésbe szorult, kifejlett sünt találtunk. A nagy erőlködésben, hogy átjusson a túloldalra teljesen kifáradt. Az utolsó pillanatban fedezhettük fel, mert kiszabadítás után még hosszasan pihent és másnapra eltűnt.

Helyszín: Jenő
Megtalálás ideje: 2016. október

A drótkerítésbe szorult sün kiszabadítása

Keleti sün (Erinaceus roumanicus)

Hazánk egyetlen őshonos sünfaja.
Magyarországon főleg a keleti sün (Erinaceus roumanicus) honos, bár ritkábban az európai sün (Erinaceus europaeus) is feltűnik.

Fákat, vagy cserjéket legalább elszórtan tartalmazó, dús aljnövényzetű parkokban, kertekben, területeken figyelhető meg.
Zömök testű, rövid végtagokkal rendelkező emlős. Tüskéi módosult szőrképződmények, amelyek az állat korának előrehaladtával keményednek meg.
Éjszaki életmódot folytat. Napnyugtakor indul táplálékszerző útjára. Gyenge látását az éjszakai viszonyok között kiváló szaglása és kifinomult hallása kompenzálja.
Főként földigilisztákkal, bogarakkal, csigákkal táplálkozik, de alkalmanként dögöket, lehullott gyümölcsöket, földön fészkelő madarak tojásait vagy fiókáit is elfogyasztja.
A sün valódi téli álmot alszik. A téli hónapokat védett, időjárásnak kevésbé kitett helyen próbálja meg átvészelni (avarban, farakás alatt, komposzt kupacban, stb.).
Veszély esetén „labdává” gömbölyödik, ami a ragadozókkal szemben jó védekezési mód, viszont sok estben az aszfalton a járművekkel szemben a vesztét jelenti (eső után a földigiliszták az aszfaltútra másznak, ahol a sünök könnyen elfogyasztják őket, miközben ki vannak téve a gázolásnak).

Erinaceus roumanicus

2014-ben az év emlőse.
Védett, természetvédelmi értéke 25000,-Ft.

Ha sünt látsz, azt a vadonleső oldalán be is jegyezheted. (A vadonleső térképére más védett állatokról is rögzítheted megfigyelésedet. Hol, mikor, ki, milyen védett állatot látott/fotózott.).

Felhasznált irodalom

http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=news_46_1893
http://www.vadonleso.hu/fajok/emlosok/keleti_sun/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Keleti_s%C3%BCn