Microsculpture

Levon Biss rovar portréi – microsculpture.net
Az Oxfordi Egyetem Természettudományi Múzeum gyűjteményéből.

A “Microsculpture” egy egyedülálló fotókiállítás, amely olyan módon mutatja be a rovarokat, ahogy korábban még nem voltak láthatóak. Ha egy rovart mikroszkópon keresztül fényképezünk, az állatnak csak nagyon kicsi része lehet fókuszban. De ha türelmes és elkötelezett az ember, mint a brit Levon Biss fotóművész, több ezer ilyen mikroszkópikus képet gyűjt össze a fényképeken, és a rovarok egész teste éles fókuszban válik láthatóvá. A kiállítás 30 óriási rovar portréja egyenként kb. 8.000 egyedi fényképből áll össze. A képek egyedülálló betekintést nyújtanak a rovarok összetettségébe és rejtett szépségébe.

[Best_Wordpress_Gallery id=”67″ gal_title=”Bug exhibition”]

Egy forró nyári napon, könnyen lenyűgözheti az embert, amikor a terasz asztalán egy kis rovar telepszik meg. Sokszor az állat formája és színe szemet gyönyörködtető, de azt is eszünkbe jut, hogy rengeteg részlet rejtve marad. Általában optikai mikroszkópra van szükség a rovarok finom és bonyolult testszerkezetének tanulmányozására. De most Levon Biss “portréi” alkalmat adnak arra, hogy közelebb kerüljünk és feltárja számunkra az egyébként szabad szemmel nem látható részleteket.

A legnagyobb kép 2×3 méteres nagyságú, és még az apró szőrszálak is felcsillannak, amelyek segítségével néhány rovar képes megtapadni a sima felületeken, pollent hordozhat vagy mozgásokat észlelhet. Más rovarokon, olyan rétegeket láthatunk, amelyek a fényt a szivárvány minden színében verik vissza.
A kiállítás egyedülálló vizuális élményt nyújt, és a természeti világ szépségét ünnepli.

 

Hivatkozások

http://geologi.snm.ku.dk/english/exhibitions/microsculpture/
http://microsculpture.net/