Króm oxidációs állapotai

Figyelmeztető jelölések

protection glasses weblaboratorium A kísérlet végzése közben védőszemüveg használata kötelező!              maro A sósav és a nátrium-hidroxid erősen maró tulajdonságú, kerüljük a bőrrel, ruhaneművel való érintkezését! K2Cr2Oa bőrrel érintkezve fekélyeket okozhat!
protection gloves weblaboratorium A kísérlet végzése közben védőkesztyű használata ajánlott! mergezo K2Cr2O7 mérgező, rákkeltő (karcinogén).

Videó

Króm oxidációs állapotai

leaf graphic
Potassium dichromate

Cr(VI)

Két kémcsőbe töltsünk 4-4 cm3 reagens K2Cr2O7-oldatot, az egyik kémcső tartalmához adjunk 1-2 cm3 reagens NaOH-oldatot, a narancssárga K2Cr2O7-oldat citromsárga színű lesz a K2CrO4 képződése miatt.

5cm3 Tömény K2Cr2O7-oldathoz óvatosan hűtés közben adagoljunk 2-3cm3 tömény kénsavat, vörös színű CrO3 válik ki. A csapadékot szűrjük ki üvegszűrőn (szűrőpapírt nem használhatunk), szárítsuk, majd egy kis tálkában csepegtessünk rá kevés etil-alkoholt, vagy metil-alkoholt. A reakció olyan heves, hogy az alkohol meg is gyulladhat. A Cr(VI) redukálódik zöld színű Cr(III)-má.

Cr(V)

Nem stabilis oxidációs állapot. Pl.: oxohalogenidek: CrOF3, CrOCl3, vagy amit érdemes megemlíteni, a  tetraperoxokromát(V) vegyületek.

Cr(IV)

Ezen oxidációs állapot kémiája gyakorlatilag a peroxo- és fluorokomplexekre korlátozódik. A sötét vörösesbarna színű, fémes fényű [Cr(O2)2(NH3)3]-komplex vagy a [Cr(O2)4]3- -ból meleg vizes ammóniaoldattal vagy (NH4)2CrO4 ammóniás oldatában H2O2-dal állítható elő.

Cr(III)

leaf graphic
from left to right: kromát, dikromát, Cr(III), Cr(II)

4 cm3 reagens K2Cr2O7-oldathoz adjunk 2 cm3 cc. HCl-at és kisebb mennyiségű cink-forgácsot. A kémcsövet zárjuk le parafilmmel, amit tűvel átszúrunk, hogy a képződő H2 akadálytalanul eltávozhasson. Az oldat rövidesen a Cr(III)-akva-kloro-komplexionok jellemző zöld színét mutatja.

Cr(II)

4 cm3 reagens K2Cr2O7-oldathoz adjunk 3 cm3 cc. HCl-at és nagyobb mennyiségű cink-forgácsot. A kémcsövet zárjuk le parafilmmel, amit tűvel átszúrunk, hogy a képződő H2 akadálytalanul eltávozhasson. Az oldat 5-10 perc múlva Cr2+(aq)-ionok képződése miatt megkékül.

Cr2+(aq)-ionok levegőn gyorsan oxidálódnak, de a vizet is képesek bontani.
Ez utóbbi reakció sebessége nagymértékben függ az oldat savasságától és a jelenlévő anionok minőségétől.

Reakcióegyenletek

Dikromát redukciója króm(III)-má

Cr2O72- +14 H+ + 6e = 2Cr3+ + 7H2O;  E0 = 1,33V

Izopolimetallátok

A sárga színű tetraéderes kromátion (CrO42-) vizes oldatát megsavanyítva egy sor labilis egyensúly alakul ki, melynek egyike a narancsvörös dikromátion (Cr2O72-) képződése:

HCrO4 <–> CrO42– + H+

H2CrO4 <–> HCrO4 + H+

Cr2O72- + H2O <–> 2HCrO4

HCr2O7 <–> Cr2O72- + H+