RS-360SH water pump with PWM control

Mi az a PWM?

Pulse-width modulation azaz impulzusszélesség-moduláció. A táp és a fogyasztó közé beiktatott áramkör, mint az alábbi, ami arra hivatott, hogy gyors ütemben ki be kapcsoljon. Ezzel könnyen tudjuk szabályozni a fogyasztó teljesítményfelvételét.  Minél hosszabb a bekapcsolt állapot annál nagyobb teljesítményt vesz fel a fogyasztó.

A cél

A hidropóniás rendszer egyik legfontosabb eleme a vízpumpa. Hosszas keresgélés után az RS-360SH-ra esett a választás, lényegében az ára miatt. Mikor először kipróbáltam, egyből megállapítottam, hogy nem a legjobb választás volt. A mini hidropóniás rendszert ugye házon belül szeretném összerakni és a pumpának a hangja eléggé átható. A fordulatszám szabályozó áramkört már korábban megépítettem a szellőztető ventilátor szabályozásához, így a pumpán is kipróbáltam. A lehető legkisebb áramlás elérése volt a terv, ami végülis sikerült. A kezdő áramfelvétele igen nagy ezért ha teljesen kikapcsolom a pumpát, a következő bekapcsolásnál a potmétert fel kell csavarni a szabályozás csak ezután lehetséges.

Amilyen kicsi olyan sokat eszik, az áramfelvétele maxon 1A 6V-os akkuról táplálva. A videón nem nagyon látszik, a pumpán mért fesz. kb. 2V. Az eredeti elképzelés szerint az egész rendszer napenergiáról működne, így ezt a részét mindenképpen bővíteni kell. A központi elektronikát, a szellőztetést kis megszorításokkal el tudja látni. Maga a napelem 5W-os, a hozzá tartozó aksi pedig 4Ah.

A kapcsolás

pwmfancontrollerwith555_1241855842
http://pcbheaven.com/circuitpages/PWM_Fan_controller_using_a_555/

A kapcsolás jól működik, ám ha a pumpa alacsony fordulaton üzemel, egy sípoló hangot hallat. A motor tekercse kb. 1300Hz-en rezonál, ami a hallható tartományban van.

A következtetés

A pumpa erre a célra rossz választás volt, az első jelentkező viheti. Kapcsolást meg építek másikat.

Források

PCB Heaven

PWM Modulation