Léptető motor sebességének beállítása soros porton keresztül

Nincs túl nagy varázslat ebben a dologban, inkább csak azért teszem fel, hogy a későbbiekben emlékezzek rá. Majd a leendő fermentor kevertetését szeretném valami hasonlóval megoldani, persze ott majd a nagyobb sebesség miatt szervomotort fogok használni. A végleges kód lényegében két kész kódból lett összegyúrva. A motorvezérlő egy L293D Motor Drive Shield a motor pedig egy Bipoláris, 2.1Nm nyomatékú léptetőmotor (Variometrum-tól) – Típusa: 60HS67-2808AF (dokumentum letöltése). 

BIPOLÁRIS – SOROS bekötésselL293D

FÁZIS ÁRAM = 1,4A
NYOMATÉK = 2,1Nm

1. TEKERCS
● PIROS A+
● FEKETE A
KÖZÖS: SÁRGA + KÉK

2. TEKERCS
● FEHÉR B+
● ZÖLD B
KÖZÖS: NARANCS + BARNA

A forgó tárcsára neodímium mágnesek lesznek elhelyezve, amik majd átviszik a nyomatékot az üveg/műanyag fermentorban elhelyezett keverőbabára, a forgás sebességéről pedig egy Hall szenzor fog majd informálni. Maga a léptetőmotor shield kettő L293D  ic-vel van szerelve, így ha sikerül kiégetni, ezt könnyen ki lehet cserélni.

Run four solenoids, two DC motors or one bi-polar or uni-polar stepper with up to 600mA per channel using the L293D. These are perhaps better known as “the drivers in our Adafruit Motorshield”. If you accidentally damaged the drivers in a shield, you can use one of these puppies to replace it. Or you can breadboard something on your own!

motor driver ic

Videó a vezérlésről

 

A kód

Beállítások

Az adatlapja alapján ennek a léptetőmotornak a lépésszöge 1,8 (360/1,8 = 200).
A vezérlő egyszerre két léptetőmotort tud vezérelni a 2 erre vonatkozik, így kell bekötni M3, M4, ha 1 lenne akkor az M1 és M2-hez kellene kötni.

A soros porton érkező érték az integerValue-ban tárolódik (kezdő értéke 20), ez határozza meg a motor sebességét 0-50 között lehet értéket adni neki, 50 fölött elveszíti a ritmust a motor.

Itt adod meg a lépésszámot, itt is lehet használni a bevitt értéket, de itt most loop-ban van így folyamatosan forog.

Lehet olyat, hogy

és akkor már van értelme.

 

Felhasznált irodalom

Arduino: Sending and Receiving Multi-Digit Integers
by

Adafruit Motor Shield

GitHub –  Adafruit-Motor-Shield-library

Share This:

 
Loading Facebook Comments ...

Leave a Comment