Mangán-heptoxid képződése és oxidáló tulajdonsága

Figyelmeztető jelölések

maro A tömény kénsav erősen maró tulajdonságú, kerüljük a bőrrel, ruhaneművel való érintkezését! protection glasses weblaboratorium A kísérlet végzése közben védőszemüveg használata kötelező!
explosives Mangán-heptoxidot nagyobb mennyiségben előállítani, vagy tárolni a molekula instabilitása miatt balesetveszélyes, és tilos! protection gloves weblaboratorium A kísérlet végzése közben védőkesztyű használata kötelező!

Mangán-heptoxid képződése és oxidáló tulajdonsága

Potassium permanganate
Potassium permanganate crystals

Finoman elporított néhány tized gramm kálium-permanganátot porcelántálban kevés tömény kénsavval keverjük össze, majd ebbe a keverékbe kis vattacsomót dobunk (biztonságosabb, ha a keverékbe üvegbotot mártunk, és ezzel érintünk meg egy vattacsomót). A kénsav hatására mangán(VII)-oxid keletkezik ami a vattát olyan hevesen oxidálja, hogy az lángra lobban. A kísérletet fülkében óvatosan hajtsuk végre. Nagyobb mennyiségű KMnO4-ra tömény kénsavat öntve, a reakcióelegy felmelegedése miatt a Mn2O7 robbanásszerűen bomlik.

 

Reakcióegyenlet

2 KMnO4 + 2 H2SO4 → Mn2O7 + H2O + 2 KHSO4

Mn2O7 + 2 H2SO4 → 2 [MnO3] + [HSO4]+ H2O

Videó

explosives
Mangán-heptoxidot nagyobb mennyiségben előállítani, vagy tárolni a molekula instabilitása miatt balesetveszélyes, és tilos!

 

Egy másik cikk szerint, ha szobahőmérsékleten tömény kénsavat adunk a kálium permanganát kristályhoz, az oldat színe azonnal zöldre változik a képződő szulfát köztes termék (MnO3)2-SO4 miatt . Ezzel egy időben a hőmérséklet emelkedik és lila füstöt láthatunk távozni a reakcióelegyből ami feltehetőleg HMnO4 (permangánsav). A reakcióelegy vizet abszorbeál a környezetéből és a zöld köztes termék lassan barna Mn2O7 alakul, ami atomos oxigén felszabadulása közben tovább bomlik MnO2. Az atomos oxigén a légköri oxigénnel ózont alkot.

2KMnO4(s) + conc.H2SO4(l) → (MnO3)2–SO4 → Mn2O7(aq) + H2O(l) + SO4(aq)2− + 2K(aq)+

Mn2O7(aq)→ 2MnO2(s) + 3O(g)

O(g) + O2(g) → O3(g)

A mangán(VII)-oxid szerkezeti képlete

Manganese heptoxide