Primer és tercier aminok salétromossavas reakciója

Primer aminok diazóniumsó képződése mellett reagálnak salétromossavval. A termék stabilitása nagymértékben függ a szerkezettől; az alifás primer aminok diazóniumsói 00C-on is instabilak és nitrogén-fejlődés mellett azonnal bomlanak.

1

Ezzel szemben az aromás primer aminokból származó diazóniumsók ezen a hőmérsékleten stabilak, viszont kimutathatók azokapcsolási reakcióik révén. Az aromás tercier aminok nem reagálnak salátromossavval, míg az aromás gyűrűt tartalmazó tercier aminoknál C-nitrozálás játszódik le, és színes rosszul oldódó termék keletkezik.
(A szín a dimer formához rendelhető, jellemző módon lúgosítás hatására –az egyensúly monomer felé történő eltolódása miatt- zöldre változik.)

2

Kísérlet: Kémcsőben 0,5cm3 tömény sósavoldathoz adjunk 5 csepp vagy 2 spatulahegynyi  vizsgálandó anyagot és hűtsük le tört jeges fürdőben! Ha anyagkiválást (amin sósavas sója) észlelnénk, adjunk hozzá 0,5-1cm3 vizet. Adjunk a hideg pldathoz 3 csepp előzetesen lehűtött 20%-os nátrium-nitrit-oldatot és figyeljük meg a változást. Hagyjuk állni 2-3 percig, majd ellenőrizzük az oldat pH-ját (savas kell legyen!), valamint a nitrit felesleget kálium-jodidos keményítős papírral! Ha az összes nátrium-nitrit elreagált, cseppenként adjunk hozzá további reagenst!
Ha nem észlelünk sem gázfejlődést, sem csapadékkiválást, adjunk hozzá 2 csepp 2-naftol-oldatot! Ha csapadékkiválást tapasztalunk, rázogatás közben adjunk hozzá cseppenként 10%-os nátrium-hidroxid oldatot és figyeljük meg a színváltozát.

Megjegyzés: A szekunder aminok N-nitrozálódnak és a termék – hasonlóan az aromás gyűrűt tartalmazó tercier aminokhoz – szintén sárga olajos, esetleg dörzsölésre átkristályosodó kiválás. Megkülönböztetésükre elvben lehetőséget ad, hogy az N-nitro vegyületek lúgosításra nem változtatják meg a színüket. A próba azonban nem minden esetben megbízható, emellett az N-nitrozo vegyületek potenciális karcinogének. Ezért, ha az ismeretlen a Hinsberg-próba alapján szekunder amin, a salétromossavas próbát ne végezzük el vele!
2-naftol reagens készítése: oldjunk 0,1g 2-naftolt 2cm3 10%-os nátrium-hidroxid oldatban és hígítsuk meg 5cm3 vízzel.

Forrás

Szerves kémiai praktikum II.
Debreceni Egyetem Kossuth Egyetemi Kiadó(Debrecen) ,