Piroforos vas(II)-oxid előállítása, és égése

Figyelmeztető jelölések

protection glasses weblaboratorium A kísérlet végzése közben védőszemüveg használata ajánlott! protection gloves weblaboratorium A kísérlet végzése közben védőkesztyű használata ajánlott!

 

Feladat

Elsőként vas(II)-oxalátot kell előállítanunk, ehhez 13,4g Nátrium-oxalátot, és 27,8g 7 kristályvizes vas(II)-szulfátot (esetleg 15,2g vízmenteset) feloldunk külön 50-50cm3 desztillált vízben. Feloldódás után a két oldatot kevergetés közben összeöntjük, a vas(II)-oxalát sárga csapadék formájában kiválik, a csapadékot kiszűrjük, d-vízzel mossuk, majd szárítjuk.
0,5-1g vas(II)-oxalátotot kémcsőbe teszünk, majd kis lánggal eltávolítjuk a maradék nedvességet, a kémcső minden részét melegítve (ez fontos, mert a kémcső szájánál lecsapódó vízpára visszafolyik az izzó alsó részre, és a kémcső elreped!). Miután elpárolgott a víz a kémcsövet erős lánggal addig melegítjük, míg a tartalma teljesen megfeketedik, fontos, hogy a kémcsövet közel függőlegesen tartsuk, mivel a képződő CO2 védi a piroforos vas(II)-oxidunkat.
A kémcső tartalmát kb. 1 méter magasságból kiöntjük, a vas(II)-oxid a levegő oxigénjével reagálva, szikrázás közben vas(III)-oxiddá alakul.

Reakcióegyenletek

FeSO4 + (COONa)2 = Fe(COO)2 + Na2SO4

Fe(COO)2  –> FeO + CO2 + CO

4FeO + O2 –> 2Fe2O3