Nemzetközi Magbank Norvégiában

Egészen északon, 1300 km-rel az Északi sarkkörön túl a norvég kormány 2008 februárjában nyitotta meg a világ legbiztonságosabb magok tárolására alkalmas létesítményét a norvégiai Spitzbergákon (Global Seed Vault, Svalbard, Norway). Abból a célból, hogy a világ minden részéről származó magvakat megfelelő körülmények között, hosszú távon tárolhassák.Ez lett a világ legnagyobb magbankja (növényi sokféleségét reprezentáló gyűjteménye).

Világszerte több mint 1700 génbank őriz élelmiszernövény magvakat. Azonban sok közülük sérülékeny, nemcsak természeti csapásnak vagy háborúnak van kitéve, hanem elkerülhető katasztrófának is, mint finanszírozás hiánya vagy rossz vezetés. Egy növényfajta elvesztése pedig visszafordíthatatlan, mint egy állatfaj kihalása vagy az élet bármely formájának megszűnése.

A létesítmény elhelyezkedése több szempontból ideális a hosszú távú tárolásra:

• a terület geológiailag stabil
• áradásoktól mentes, jóval a tengerszint felett
• a páratartalom alacsony
• a permafrost természetes hűtést biztosít a magvak konzerválásához

A magbank jelenleg több mint 860 000 mintát tartalmaz ( a kapacitása kb.: 4,5 millió), amelyek  szinte a világ minden országából származnak. Az egyedi afrikai és ázsiai kukorica, rizs, búza, bab és cirok fajtáktól kezdve, az európai és dél-amerikai padlizsán, fejes saláta, árpa, burgonya fajokig. A hangsúly azon van, hogy fenntartsák a világ növényi genetikai sokféleségét.
Teljes áttekintést találhatsz a tárolt mintákról és eredetükről a NordGen nyilvános internetes adatbázisában.

http://www.nordgen.org/index.php/en/Plants/Innehaall/Svalbard-SGSV/Seed-portal2

A magvak tárolása három rétegű fólia csomagolásba zártan történik, polcokon dobozokba helyezve. Az optimális hőmérséklet -18°C. A létesítményben az alacsony hőmérséklet és páratartalom biztosítja az alacsony metabolikus aktivitást, aminek következtében a magvak hosszú ideig életképesek maradnak.

[Best_Wordpress_Gallery id=”62″ gal_title=”Magbank”]

 

Forrás:

https://www.regjeringen.no/en/topics/food-fisheries-and-agriculture/jordbruk/svalbard-global-seed-vault/id462220/
http://www.nordgen.org/index.php/en/Plants/Innehaall/Svalbard-SGSV/Seed-portal2
http://davewalshphoto.photoshelter.com/image/I00000Jh0D4YNlZA
http://creativeanchor.com/lets-look-inside-a-doomsday-global-seed-vault-on-spitsbergen-norway/

Svalbard Global Seed Vault