pH mérés (pH OEM Circuit pH-SM™) IC-vel

A fermentáció pH értékének nyomon követésére kerestem egy eszközt, ami kellően pontos és könnyű vele a kommunikáció. Nemrég találtam rá az Atlas Scientific nevű cégre amely sokféle különböző modult gyárt, közöttük az EZO™ pH Circuit-etamiről ma lesz szó.

Egy kb. 1,2∗2cm-es  IC-ről van szó, amely bármely BNC csatlakozóval rendelkező pH elektróddal kompatibilis. Napjainkban általánosan használunk ún. kombinált elektródot, amely egybeépítve tartalmazza a mérő és az összehasonlító elektródot is (itt az üvegelektróddal össze van építve a referenciaelektród). A galvánelem (a két elektród között fellépő) elektromotoros erejéből a pH kiszámítható, amit az áramkörünk meg is tesz és  I2C  buszon keresztül továbbít (10-100kHz sebességgel) az adatfeldolgozó/regisztráló rendszerünk felé (pl. egy arduino vagy raspberry modulnak). Pontossága összevethető egy laboratóriumi pH mérővel, 0,001-14,000 pH tartományban mér ± 0,02 pontossággal.

A beüzemelés

Megrendeléstől számítva 4 napon belül Koppenhágában volt, de a helyi posta még egy hétig feltartotta, bár az értesítés napján kifizettem a vámot.

envelop from US

A tartalma:

pH OEM Circuit pH-SM

A BNC csatlakozóst rész csináld magad módra tervezték, így kellett egy kis forrasztgatás:

pH circuit + csatlakozó

Aztán jött az összedrótozás, én Raspberry Pi 2 Model B 1GB használok, ennek a pin kiosztása:

raspberry_pi_circuit_note_fig2a

Ami a valóságban így néz ki:

raspberry és a pH áramkör

Nem a gyári pH szenzorral használom, hanem egy Jenway által gyártottal:

pH szenzor

Az összeszereléssel megvolnánk. Itt (http://www.atlas-scientific.com/product_pages/circuits/ezo_ph.html) megtalálható a mintakód (). Vagy itt:

 

Egy fontos dolog amit a kód futtatása előtt meg kell tenni, hogy az áramkört I2C módra állítjuk. Ezt kétféleképpen tehetjük meg, én a fizikai megoldást választottam. Áramtalanítjuk az áramkört, minden kábelt kihúzunk belőle.  A  PGND pint és TX-t pint rövidre zárjuk majd  feszültség alá helyezzük az áramkört, amikor a led kéken világít megszüntetjük a rövidzárat a PGND és a TX között. Az áramkör most már I2C módban van

Az raspberry-mre RASPBIAN JESSIE-t telepítettem, ami már tartalmazta a python futtató környezetet. A letöltött kódot egyszerűen csak futtatni kellett. (ha nincs telepíteni kell a pythont)

sudo python rpi_i2c_sample_code.py

Ezt kell látnunk:

mintakód futtatása

Enter command: Poll, 5

Ezzel elkezdtük az adatlekérdezést 5 másodpercenként:

adatgyűjtés

Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, akkor érdemes installálni az I2C  perifériák detektálására használható alkalmazást.

sudo apt-get install i2c-tools

Futtatás után

i2cdetect -y 1

ezt kell látnunk, vagy valami hasonlót:

i2cdetect

 

Ha bármilyen kérdésed van, akkor itt, vagy a fórumban felteheted.

 

 

Share This:

 
Loading Facebook Comments ...

Leave a Comment