Lapát nélküli szélturbinák

Related Post

A lapát nélküli szélturbinák ötlete elég képtelennek hangzik. Egy spanyol Start-up cég (Vortex Bladeless) azonban már elkezdte a megvalósítást és a szkeptikusokat is próbálja meggyőzni.

A szokatlan design kulcsa az örvény ( a cég neve is erre utal vortex = örvény), ami akkor keletkezik, amikor a szél „belekap” a hengeres rúdba/oszlopba. Általában az örvényeket a szélturbinák ellenségeinek tekintik, de ebben az esetben ezek erőt fejtenek ki a rúdra, aminek következtében a rúd mozog, kileng, kinetikus energia keletkezik, amelyet majd elektromos energiává alakítanak. Elvileg már 2 m/s-os sebességű szél esetén is működőképes a szerkezet.

lapát nélküli szélturbina

A cég kampánya már 65 000 dolláros közösségi finanszírozást is elért, kész a teljes megvalósításra/gyártásra. Azonban a hozzáértőket még nem győzték meg teljes mértékben.

A hagyományos szélturbinák akár 80m-es lapátokkal is rendelkezhetnek, amelyek felülete kb. 20 000 m2 . Ezzel szemben a lapát nélküli turbinák csak a rúd magasságából és átmérőjéből adódó felülettel rendelkeznek, így kevesebb szelet fognak fel a hagyományos turbinákhoz képest. Ezt ugyanakkor kompenzálhatja, hogy ugyanakkora területen több helyezhető el belőlük. A becsült előállítási és működési költség kb. 50%-kal kevesebb, a karbantartási költség pedig kb. 80%-kal alacsonyabb, mivel nincsenek rendszeres karbantartást igénylő  részei, csapágyak, lapátok stb. A cég már készített prototípusokat üveggyapot és szénszál keverékéből.

Három típusú terméken dolgoznak:

• Vortex Atlantis: 3m magas, 100W kapacitású, kisméretű/kisléptékű és otthoni használatra
• Vortex Mini: 13m magas, 4kW kapacitású, magán házaknak és a fejlődő országok számára
• Vortex Grand: 150m magas, 1MW kapacitású, amely már 400 háztartást is képes lenne ellátni elektromos árammal

 

Forrás

http://www.spiroprojects.com/blog/cat-view-more.php?blogname=A-Wind-Turbine-Without-Blades&id=591
https://www.technologyreview.com/s/537721/bladeless-wind-turbines-may-offer-more-form-than-function/
Technologist Magazine 2015. October