Benzo[a]pirén rákkeltő mechanizmusa

A dohányfüstöt kb. 4000 anyag alkotja, ebből 40 bizonyítottan rákkeltő (ezek főleg úgynevezett aromás szénhidrogének: 2-naftil-amin, 4-aminodifenil, benz[a]antracén, benzo[a]pirén, benz[a]pirén).
A következőekben megismerkedünk a benzo[a]pirén rákkeltő mechanizmusával. A benzo[a]pirén egy prokarcinogén anyag melyből a szervezet metabolizáló folyamatai igen karcinogén anyagot készítenek, a benzo[a]pirén-7,8-diol-9,10-epoxid-ot, mely egy elekrofil reagens, így a DNS negatív töltésű helyeit támadja meg, mutációt hozva létre ezzel. Mivel a szénhidrogének nem oldódnak vízben ezért a szervzet átalakítja őket vízben oldható formává, ezért az alapvetően vízben nem oldódó, nem elektrofil benzo[a]pirén egy igen reakcióképes (vízoldható, elektrofil) anyaggá alakul át. A benzo[a]pirén-7,8-diol-9,10-epoxid egy lehetséges támadási célpontja a p53-gén guanin bázisa. A p53-gén fehérjeterméke fontos feladatot lát el, egyik részről tumorszupresszor hatása van, másfelöl a sejtciklus szabályozásában van fontos szerepe.

A reakció mechanizmusa

benzo_a_piren

Az epoxidokban igen nagy gyűrűfeszültség uralkodik, ezért enyhe körülmények között nukleofil partnerrel könnyen reagálnak. A nagy reakcióképesség oka könnyen megérthető, ha meggondoljuk, hogy a C-O kötés hasítása a gyűrű felnyílásához, azaz a gyűrűfeszültség megszűnéséhez vezet, és a gyűrű feszültségének “enyhülése” már az átmeneti állapotban is megmutatkozik.

epoxid_gyurufelnyilas

Error thrown

Call to undefined function profitmag_categorized_blog()