Króm(VI)-oxid-peroxid vagy peroxo-krómsav előállítása

Bevezetés

Peroxo-krómsav Cr(O2)2O egy instabil vegyület, mint a peroxidok általában. Könnyen előállítható, ha hidrogén- peroxid savval (pl. kénsavval) megsavanyított oldatához kálium-kromátot, dikromátot adunk, de akkor is keletkezik ha pl. kromil-kloridot savas hidrogén-peroxid oldatba vezetünk (itt egy videó erről).

M2CrO4 + 2 H2O2 + 2 H+ → CrO5 + 3 H2O + 2 M+

Ahol az M lehet K, Na, vagy akár más fémion is.

Videó

Chromium(VI) oxide peroxide
Chromium(VI) oxide peroxide

Az előállítás menete

Kémcsőben elegyítünk 2cm3 reagens kénsavat, 2cm3 3%-os hidrogén-peroxid oldatot majd adunk hozzá 4cm3 étert. Ha ehhez az elegyhez 2-3 csepp kálium-kromát oldatot adunk, az alsó vizes fázis zöld színű, a felső éteres fázis kék színű lesz. A peroxo-krómsav [Cr(O2)2O] rendkívül instabil vegyület, így a vizes fázisban a hidrogén-peroxiddal reagálva zöld színű króm(III)-ionok képződése közben bomlik:

2 CrO5 + 7 H2O2 + 6 H+ → 2 Cr3+ + 10 H2O + 7 O2

Hogy elkerüljük a keletkezett vegyületünk elbomlását, egy vízzel nem elegyedő szerves oldószerrel kiextraháljuk a képződött peroxo-krómsavat. Ebben a kísérletben étert használtam, de természetesen más vízoldhatatlan oldószer is használható pl. amil-acetát. Gyakorlati felhasználása a szerves kémiában oxidálószerként,  piridinnel alkotott komplexét széles körben használják.

Felhasznált irodalom

https://en.wikipedia.org/wiki/Chromium(VI)_oxide_peroxide