Cink reakciója tömény salétromsavval

Figyelmeztető jelölések

maro A tömény salétromsav erősen maró tulajdonságú, kerüljük  bőrrel, ruhaneművel való érintkezését! protection glasses weblaboratorium A kísérlet végzése közben védőszemüveg használata kötelező!
mergezo A felszabaduló nitrózus gázok mérgezőek, dolgozzunk fülke alatt! protection gloves weblaboratorium A kísérlet végzése közben védőkesztyű használata kötelező!

A kísérlet kivitelezése

Kémcsőbe 1-2ml cc. salétromsavat (65%-os) öntünk, és egy kisebb cink darabot teszünk bele, a reakció igen gyorsan elindul, és heves lefolyást mutat. A vörösbarna gáz ami képződik nitrogén-dioxid. Mindenképp kis mennyiségeket használjunk, mert a reakcióelegy könnyen kifuthat,  mindenféleképpen használjuk védőszemüveget, és elszívófülke alatt dolgozzunk!

Magyarázat

A salétromsav jó oxidálószer, számos redoxrendszer írható fel, mely a nitrát redukcióját mutatja. Az alábbiakban látható néhány példa:

cink_cink_ionε°= −0,76 V
ε°= 0,0 V
ε°= +0,93 V
ε°= +0,96 V
ε°= +0,80 V
ε°= +1,18 V
ε°= +0,88 V

A salétromsav könnyen redukálódik (jó oxidálószer) többféle termék keletkezése közben, melyek aránya vagy mennyisége a sav koncentrációjától és a reakciópartner anyagi minőségétől függ. Keletkezhet hidrogén, különféle nitrogén oxidok, salétromossav, nitritek, hidroxil-amin és ammóniumsók is. A legtöbb esetben a redukció első lépéseként salétromossav keletkezik, amely tovább bomlik híg savas oldatban nitrogén-monoxid, tömény oldatban nitrogén-dioxid fejlődése mellett. Redukálószer jelenlétében a salétromossav alacsonyabb oxidációfokú nitrogén-oxidokká, nitrogénné, vagy ammóniává redukálódik.

Videó


Nézzük meg, és hasonlítsuk össze a
cink reakcióját híg salétromsavval.

 

Reakcióegyenletek

cink reakciója tömény salétromsavval:
cink_tomeny_saletromsav

salétromossav bomlása híg savas oldatban (kb. 30%-os sav esetén):

salétromossav bomlása tömény savas oldatban (kb. 65%-os sav esetén):