Penész

A penészgombák hosszú gombafonalakból álló, mikroszkopikus méretű élőlények, amelyek a biológiában használt csoportosítás szerint a gombák országába tartoznak.

A gombák gyakorlati csoportosítása:

– alacsonyabb rendű: élősködők, penészek, élesztők
– magasabb rendű: pöfetegek, kalaposgombák

Spórákkal szaporodnak, amelyek a gombatelepekről kiszabadulva a levegőbe kerülnek, majd szétszóródva szállítódnak.
A penészgombafajok közül sokat hasznosítanak az élelmiszeriparban, például sajt- és szalámikésztésben, erjesztett és szeszes italok előállításában, illetve a gyógyszergyártásban is.
Megtalálhatóak a természetben és a zárt terekben egyaránt.

A penészgomba tenyészhelyei:

A természetben zavartalanul szaporodhatnak a napfénynek kevésbé kitett, árnyékos, nyirkos helyeken (fák kérgén, talajban, stb.)
A zárt terekben számukra a legideálisabb a meleg, magas páratartalmú, sötét részek (pl.: konyha, fürdőszoba, pince).

[Best_Wordpress_Gallery id=”17″ gal_title=”penész basic”]

Szürke, zöld, fekete foltok jelennek meg a lakás sarkaiban. A nedves helyeken a fekete foltokat az Aspergillus niger képzi. A nedvesség (a legtöbb penészgomba számára a 80%-os relatív páratartalom az optimális a növekedéshez), a tápanyagok(szerves anyagok) és a spórák terjedése biztosítja a gombák növekedését. A hőmérséklet (legtöbbjük 20-30 oC közötti hőmérsékleten tud optimálisan növekedni), a levegő oxigén tartalma, a pH (pH 5-7 értékű környezetet kedvelik, de egyes fajok pH 2-11 között is képesek a növekedésre) is szerepet játszanak.
Kialakulásukat segíti, ha a lakások rosszul vannak szigetelve, ha műanyag nyílászárók beépítése miatt megszűnik vagy nagyon korlátozódik a lakás szellőzése – a benn termelődött pára nem távozik el a levegőből, lecsapódik a felületeken és a penészgombák megtelepedhetnek.
Az elszaporodó penész nemcsak csúnya látvány, de egészségtelen is. Az arra érzékeny emberek szervezetében problémát okozhatnak az akarva akaratlanul belélegzett spórák, amelyek irritálhatják a nyálkahártyát. Egy idő után szemirritáció, orrfolyás, torokkaparás, köhögési inger jelentkezhet. Később allergia, asztma, légúti betegségek alakulhatnak ki. A penésztől mindenképpen minél hamarabb meg kell szabadulni. A telepek eltüntetése, páramentesítés (a helyiség relatív nedvességtartalma nem haladhatja meg a 60%-ot), szellőztetés a levegő cirkulációja megoldás lehet a penészgomba megtelepedésének és elszaporodásának megakadályozására.

Lakásban kialakuló penész – extrém esetben

Most pedig egy személyes példán mutatnám be, milyen nagy kiterjedésű egész falfelületeket beborító penész alakulhat ki egy lakásban.

A belső terekben megjelenő penész lehetséges okai:

– hosszan tartó beázás (pl.: rossz tető vagy csatorna miatt)
– csőtörés
– talajvíz okozta falnedvesedés
– levegő páratartalma (pl.: ruhaszárítás, főzés, szellőztetés hiánya miatt)

 

Röviden a történet: a felső szomszédomnál csőtörés történt. A lakásomban épp nem lakott senki. A szomszéd pedig „elfelejtett” szólni az esetről. Mint utóbb kiderült Ő is elég későn vette észre a bajt, napok telhettek el, hogy a víz zúdult és mindent átitatott alaposan. A hosszan tartó „ázás” után a helyiségekben magas páratartalom uralkodott, ami gigantikus gusztustalan „gyapjas” penész kialakuláshoz vezetett.

A lakásba való első belépéskor döbbenetes látvány fogadott, a szagról nem is beszélve. A falakon és a víznek kitett berendezési tárgyakon is megjelent a penész. Ez már nem az a kategória volt, amit egyedül házi módszerekkel el lehet tüntetni.

[Best_Wordpress_Gallery id=”16″ gal_title=”penész extra”]

Így a következő lépés egy szakember kihívása volt, aki vegyszeres lefújást javasolt és több hetes vagy akár hónapos száradást az újrafestésig, hogy a frissen festett falakon meggátoljuk, a penész ismételt megjelenését.
Környezet-, természet- és egészségvédelem ide vagy oda, a kevésbé rosszat kell választanunk. Rövid ideig szagoljuk, a kémia anyagot vagy sokáig küzdünk az újra és újra kialakuló penésszel, ami hosszabb távon valószínűleg károsabb az egészségünkre. Szóval az alapos vegyszeres kezelés következett, amelynek hatására a penész kifehéredett, valamint a minden napos szellőztetés, ami elősegítette a falak száradást. Majd jöhetett a penészes réteg lekaparása, majd glettelés és újrafestés. A folyamat legalább fél évig tartott, de ha a végeredményt nézem, hogy eltűnt a penész, megérte kivárni ezt az időt.

A legfontosabb dolog a penészesedést kiváltó ok megszüntetése otthonunkban. Ha ez nem sikerül, akkor jöhet a tüneti kezelés, a különböző szerek festékek használatával, de ezek csak ideiglenes megoldást jelentenek. Kisebb kezdetleges penészesedés/foltok ellen akár hatékonyak lehetnek a házi praktikák, gondolok itt az ecetes, klóros, szódabikarbónás áttörlésre, lemosásra, súrolásra vagy a boltban kapható különböző pumpás, fújós szerekre. Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer azonban a gyakori szellőztetés, páramentesítés (páramentesítő készülékkel). A fürdőszobát és a konyhát különösen sokszor kell szellőztetni, valamint ha az időjárás engedi, a ruhákat szárítsuk lakáson kívül.

 

Felhasznált irodalom:
Randall Earl Dunford: Otthon és egészség
Oláh Zsuzsa: Biológia I. Állatok és növények