Talajbaktérium-készítmények (baktériumtrágyák)

A mezőgazdasági művelés egyre intenzívebbé válásával a talajok szerkezete romlik, termőképessége csökken, a benne lejátszódó biológiai folyamatok is módosulnak. Éppen ezért szükség van olyan anyagok, módszerek és technológiák alkalmazására, amelyek segítik a talajok termékenységének megőrzését, szerves anyag tartalmának pótlását, ezáltal a talajszerkezet javulását.
A talajbaktérium-készítmények (baktériumtrágyák) használata viszonylag új megoldásnak számít a talajok termékenységét megőrző, illetve azokat növelő technológiai elemek között. A magyar piacon a 80-as évek végétől vannak jelen. A felhasználók száma évről-évre növekszik, egyre elfogadottabb általánosabb lesz a használatuk.
A baktériumtrágya elnevezés egy kicsit megtévesztő lehet, mert ezzel a készítménnyel nem tápanyagot juttatnak a talajba, hanem a szerves anyagok lebontását feltáródását elősegítő mikro élőlényeket.
A talaj egyik legfontosabb tulajdonsága a termékenység, amelyet nagymértékben befolyásol a talajlakó mikroorganizmusok tevékenysége, hiszen a mikroorganizmusok alakítják ki a nagy molekulájú humuszvegyületeket.
A baktériumtrágyával olyan mikroorganizmusokat juttatnak a talajba, amelyek egyébként is részesei a talajéletnek, csak a különböző negatív hatások, változások miatt a számuk lecsökkent. A baktériumtrágyák jellemző alkotóelemei az Azotobakter, az Azospirillium, a Rhizobium vagy a Cellvibrio fajok különböző törzsei. A talajbaktérium-készítményeket (baktériumtrágyák) kora tavasztól késő őszig lehet használni a vetés előtti és/vagy a betakarítást követő talajmunka során.
A talajbaktériumok tápanyagot tárnak fel illetve gyűjtenek a növény számára. Kedvezően hatnak a növény nitrogén, foszfor és kálium felvételére. A készítmények hatására a növény gyökerének felületén olyan növényi hormonok képződnek, amelyek segítik a növény fejlődését. Különösen a gyökérnövekedést stimulálják (nagyobb gyökérzete több tápanyag és víz felvétel). A talajélet fokozódásával javul a talaj levegő- és vízháztartása, lazábbá, morzsalékosabbá válik a talajszerkezet, csökken a talajművelő eszközökkel szembeni ellenállás. Amikor esik az eső, a talaj több vizet képes befogadni, illetve tárolni, majd azt a növénynek átadni akkor, amikor arra szükség van.
A készítmények az elhalt növényi részek bontását, tápanyag feltáródását is elősegíti. A nyári hőségben is képesek elvégezni a cellulózbontást, a kálium feltárását.
A környezeti terhelések is csökkenthetők ezen szerek alkalmazásával, használatuk fenntartható és környezetbarát, nem terheli a talajvizet, nem lehet túladagolni, nem toxikus.

Forgalomban lévő talajbaktérium-készítmények (baktériumtrágyák):

 – Azoter termékcsalád
– BactoFil termékcsalád
– Phylazonit termékcsalád
– Mikro-Vital
– Natur Terra

[Best_Wordpress_Gallery id=”25″ gal_title=”Baktériumtrágya”]

Források

http://www.haszonagrar.hu/noevenytermesztes/832-bakteriumtragya.html
http://azoter.hu/hu/elonyok/
http://agrobio.hu/hu/hirek-archivum/akg-jo-dontes-a-bakteriumtragya-hasznalata/
Őstermelő (Gazdálkodók Lapja) 2015/3