Lakmuszpapír

A lakmusz (eredeti nevén lacca musci) összetett növényi festék, amelyet hagyományosan sav-bázis indikátorként használnak. Savas oldatban vörös színű (pH 4,5 alatt), lúgos közegben pedig kék színű (pH 8,3 fölött). Semleges közegben lila. Vizes oldatként, vagy papírcsíkba felitatva (lakmuszpapír) alkalmazzák.

Különböző algafajokból extrakcióval nyerik, a leggyakrabban használt fajok a  Roccella tinctoria (Dél-Amerika), Roccella fuciformis (Angola, Madagaszkár), Roccella pygmaea (Algéria), Roccella phycopsis, Lecanora tartarea (Norvégia , Svédország).

A kromofór csoportot a jobb oldali képen láthatjuk, ez egy gyenge kétbázisú sav, lúgos közegben deprotonálódik, így a gyűrű elektronszerkezete  megváltozik, ez okozza a színváltozást.

Videó

7-hydroxyphenoxazone

7-hydroxyphenoxazone

A Lakmuszpapír kétféle formában kerül kereskedelmi forgalomba vörös (savas forma, nekem csak ez a nagyon régi fakó halványsárga volt kéznél) és kék (lúgos forma, ez szintén egy nem mai darab, akár lila is lehet). Az első kémcsőbe 1M sósavat a másodikba 1M nátrium-hidroxidot öntöttem. Jól látható, hogy az indikátorcsíkok színt cseréltek, bár a színük a pirostól és a kéktől messze áll. Tehát az évekig a vegyszeres szekrényben tartott indikátorpapír nem éppen azt az eredményt hozta amit elvártunk tőle.

Források

http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/Lakmusz_.htm
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lakmusz
https://en.wikipedia.org/wiki/Litmus