Biológiai, bio, öko, organikus,natúr, alternatív, integrált, reform és helyi élelmiszer

A különböző természetes készítmények, élelmiszerek, termékek elnevezésére sokféle kifejezést használunk. De mit is jelentenek ezek szűkebb vagy tágabb értelmezésben? Ugyanazt jelentik vagy csak hasonló jelentéssel bírnak, esetleg teljesen más az értelmük? Illetve milyennek kellene lenni az adott terméknek, ha ilyen elnevezés vagy jelölés található rajta?

Biológiai, bio, öko, organikus

Biogazdálkodás (biológiai gazdálkodás, ökológiai gazdálkodás, organikus gazdálkodás) az a gazdálkodási forma, amelyben megvalósul a környezet és a természet védelme, a biodiverzitás és a természetes erőforrások megőrzése, az állatjóléti szabványok alkalmazása valamint kielégíti bizonyos fogyasztók természetes anyagok, termékek iránti igényét.
Meghatározott szabályoknak kell megfelelni az ökológiai termékek létrehozása során, a termelés (pl.: kíméletes talajművelési technológiák alkalmazása, szintetikus szerek, műtrágyák, növényvédő- és talajjavító szerek mellőzése, mesterséges állatgyógyászati készítmények tiltása), a feldolgozás (pl.: az előállítás során a nem ökológiai összetevők, mikrotápanyagok valamint technológiai segédanyagok elkerülése, alkalmazásuknak minimálisra korlátozása), a forgalmazás (a termékek címkézésén illetve reklámozásában kizárólag akkor használható ökológia termelésre utaló kifejezések, ha a termék valamennyi összetevője is a rendeletben megállapított követelmények szerint készült) valamennyi szakaszában. Az ökológiai gazdálkodásban minden mindennel összefügg.

A magyar köznyelvben a bio (biológiai) jelző használata terjedt el leginkább, bár a hazai jogszabályok az ökológiai jelző kötelező használatát írják elő. A “bio” és az “öko” jelentése azonos, ugyanarra utal: a termelés a feldolgozás, a forgalmazás ellenőrzött körülmények között, szabályokat követve valósul meg. Élelmiszeripari termékek megjelölésére szolgál, amelyeket szintetikus anyagok mellőzésével, környezetkímélő módon termeltek, állítottak elő.
A bio és az öko mellett az “organikus” kifejezés is elfogadott.

A biotermékek előállítása az EU-ban így Magyarországon is szigorúan szabályozott. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzi Magyarországon az ökológiai gazdálkodók és az ökológiai élelmiszer előállítók ellenőrzését, tanúsítását. A hitelesített termékek címkéin az ellenőrző-jelölésnek mutatnia kell az ország betűjelzését, a terméket megvizsgáló hivatal számát, így a vásárlók többletinformációkhoz juthatnak. Négy logo van itthon, amit igazán érdemes keresni.

biokontroll logo öko garancia logo
Biokontroll Hungária (HU-ÖKO-01) Hungária Öko Garancia (HU-ÖKO-02)
biokultúra logo Eu öko védjegy
Magyar Biokultúra Szövetség EU-ban érvényes védjegy

 

Natúr, alternatív, integrált, reform és helyi élelmiszer

A bio/öko/organikus termékekre vonatkozik a legszigorúbb előírás.
A többi “kifejezésre”, termékre már más feltételek, jogszabályok érvényesek és ezáltal elkülönülnek a biotermékektől. Általában gyengébb vagy más kritériumoknak kell megfelelniük. Részben átfedik egymást, de különbségek is felfedezhetők közöttük.

Natúrtermékek: kevésbé feldolgozott, adalékanyagtól többnyire mentesek

Alternatív termékek: hagyományostól eltérő, más termékek. Megjelenésük az élelmiszerek minőségének és biztonságának egyre nagyobb igényével függ össze. A standard módszerektől eltérő eljárással készülnek.

Integrált : speciális környezetkímélő növényvédelemmel előállított termék

Reformélelmiszer: nem más, mint az előző kordivathoz képest újnak, egészségesnek tartott élelmiszer/termék

Helyi élelmiszere: egy adott területen termelt vagy előállított zöldség gyümölcs vagy egyéb termék. A termelők és a fogyasztók közvetlen kapcsolatban vannak, lehetőségük van egymás megismerésére. A helyi termék sok esetben valamilyen ” különlegességgel” bír: egyedi beltartalom, jellegzetes ízvilág, étkezési hagyományokhoz kötődő előállítás. A helyi termékeknek több környezetvédelmi és gazdasági előnye van. Általában kisebb gazdaságokban történik az előállítás. A  termelő/helyi gazda termeli a hasznot, az anyagi erőforrások a helyi közösségen belül maradnak. Kevesebb élelmiszer kilométer, alacsonyabb csomagolóanyag szükséglet.

Néhány példa hitelesített bio termékre:

Bio barna rizs
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01

Ellenőrző jelölés (1) Ellenőrző jelölés (2)

 

Bio búzakorpa
DE-007-ÖKO EU-Landwirtschaft
HU-ÖKO-001

Bio búzakorpa

 

Gyümölcsös-kesudiós szelet
NL-bio-01
EU/Ikke-EU-jordbrug
(Dániában vásárolt, Hollandiában gyártott termék)

Gyümölcsös-kesudiós szelet

 

Bio mogyorókrémes ostya
NL-BIO-01
EU/Nicht EU Landwirtschaft
Biokontroll Hungária KFt. HU-ÖKO-001
EU/Nem EU mezőgazdaságból

Ellenőrző jelölés (5) Ellenőrző jelölés (6)

.

Felhasznált irodalom:

http://www.biokontroll.hu/cms/images/downloads/jogszabalyok/Tanacs_834-2007-EK-rendelete.pdf
http://survive.hu/hu/oko-bio-natur-utmutatas-biotermekek-utvesztojeben/
http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=284:a-biogazdalkodas-koernyezeti-elnyei&catid=255:szakcikkek&Itemid=118
http://survive.hu/bio-jelzesek/
https://szie.hu/file/tti/archivum/Csikne_Macsai_Eva_ertekezes.pdf
http://www.clker.com/clipart-bio.html