66. Kísérlet – Disznózsír hidrolízise

Feladat

Egy kevés disznózsírhoz nátrium-hidroxid oldatot öntünk, és főzőpohárban kb. 80 °C-on főzzük az elegyet. Az oldat tetején fehér, szilárd anyag válik ki (amelynek kicsapódását konyhasó hozzáadásával segítettük). Magyarázza meg, milyen folyamat játszódik le a reakció során, és mi keletkezik! Mi történik, ha ebből a szilárd anyagból keveset desztillált vízbe teszünk, és alaposan összerázzuk? Válaszát indokolja!

Szükséges eszközök és anyagok

Figyelmeztető jelölések

Videó

Megfigyelések, tapasztalatok, következtetések

Vegyszerismeret

A zsírok glicerinnek nagy szénatomszámú zsírsavakkal alkotott észterei. A disznózsír nem egységes anyag, többféle zsírsav alkotja. Legnagyobb arányban olajsavat, palmitinsavat és sztearinsavat tartalmaz. Összetételét az alábbi táblázat tartalmazza.

Zsírsav Család Százalék
Palmitinsav telített 25-28
Sztearinsav telített 12-14
Mirisztinsav telített 1
Olajsav egyszeresen telítetlen ω-9 44-47
Palmitolajsav egyszeresen telítetlen Δ-9 3
Linolsav többszörösen telítetlen ω-6 6-10

 

A zsírok lúggal könnyen hidrolizálhatóak, ezt a folyamatot elszappanonosításnak nevezzük. A nátrium-hidroxiddal történő főzésnek a végterméke a glicerin és a zsírsavaknak a nátrium sója. A zsírsavak nátrium sója a szappanok.

Nézzünk egy példát

D486845 + 3NaOH → 2CH3–(CH2)14–COONa

CH3–(CH2)7–CH=CH–(CH2)7–COONa

Glycerol

1,3-Dipalmitoyl-2-oleoyl Glycerol

Applications:   1,3-Dipalmitoyl-2-oleoyl Glycerol is a triglyceride found in oils from various natural sources such as palm kernels, sunflower seeds and soybean. 1,3-Dipalmitoyl-2-oleoyl Glycerol is used to study the effects of specific synthetic triglycerides on atherosclerosis.
References:   Kritchevsky, D. et al.: LIpids, 35, 621 (2000); Mayamol, P.et al.: J. Food Sci. Technol., 45, 305 (2008);