69. Kísérlet – Egy kémikus tojásfehérje-oldattal kísérletezett

Feladat

Egy kémikus tojásfehérje-oldattal kísérletezett. Először, a felsorolás sorrendjében, azonos térfogatú nátrium-hidroxid-, réz(II)-szulfát- és fehérjeoldatot öntött össze. Már az első két oldat összeöntésekor csapadék kiválását tapasztalta. Ezután fordított sorrendben végezte el az oldatok összeöntését. Ekkor is az első két oldat összeöntésekor jelent meg az előzőtől eltérő színű csapadék. Végül a tojásfehérje-oldathoz kevés nátrium-hidroxid oldatot öntött, majd egy csepp réz(II)-szulfát oldat hatására színváltozás történt. Ismertesse és magyarázza meg az eltérő tapasztalatokat!

 

Figyelmeztető jelölések

Videó

tojas2

Megfigyelések, tapasztalatok, következtetések

Az első esetben amikor NaOH oldathoz adtuk a réz(II)-szulfátot, azonnal világoskék réz(II)-hidroxid csapadék vált le:

2NaOH + CuSO4 = Cu(OH)2 + Na2SO4

(A réz(II)-hidroxid további NaOH adagolásával nem oldható fel, nem úgy mint az ammónium-hidroxid esetében, lásd itt.)

A réz(II)-hidroxid nem adja a Biuret reakciót a hozzáadott fehérjével

A második esetben a fehérje oldathoz adtuk a réz(II)-szulfátot, itt fehér csapadékot észleltünk, ami a réz(II)-ionok hatására kicsapódó fehérje volt. Biuret reakciót ebben az esetben sem tapasztaltunk.

A harmadik esetben amikor tojásfehérje-oldathoz kevés nátrium-hidroxid-oldatot öntöttünk, majd egy csepp réz(II)-szulfát oldatot adtunk hozzá azonnal ibolya szín jelent meg, ami a pozitív Biuret reakció jellemző színe.

 

Kislexikon

A biuret-próba peptidkötések jelenlétének kimutatására szolgál, ami a fehérjék jellemző reakciója. A színképződés alapja, hogy a biuret-reakció során a réz(II) ion lúgos oldatban komplexet képez a peptidkötés nitrogénatomján keresztül a fehérjemolekulával. A karbamidból képződő biuret (NH2–CO–NH–CO–NH2) is ezt a reakciót adja, innen a neve.

A tojásfehérje kémiai összetétele 80-88% a víz, 10-12% a fehérje, 0,9% a szénhidrát, 0,6-0,8% a hamu tartalma. Zsírt nem tartalmaz.