Vegyszerismeret
A glicerin színtelen, szagtalan, viszkózus, erősen higroszkópos anyag, vízzel korlátlanul elegyedik. Háromértékű alkohol, képlete: HOCH2CH(OH)CH2OH. A lipidek fő összetevője, lásd zsírok hidrolízise (xx. Kísérlet). Élelmiszerekben a víztartalom megőrzésére, oldószerként, édesítőszerként alkalmazzák E422 néven.
A tejsav (2-hidroxipropánsav) egy alfa hidroxi karbonsav, vízzel elegyedik, a vízes oldata savasan disszociál, a savmaradék iont laktátnak vevezzük (CH3CH(OH)COO−). Biológiai erjedés útján tejsavat állít elő többek között a Lactobacillus nevű baktérium, mely a szájban is megtalálható. A tejsav túlzott mennyisége az egyik oka a fogszuvasodásnak.
Az Olajsav színtelen, olajszerű folyadék, vízben oldhatatlan, szerves oldószerek oldják (etanol, éter). Glicerinnel alkotott észterei alkotják az állati zsírok, növényi olajok, egy részét. A napraforgó olaj zsírsavainak kb. 20%-át olajsav alkotja.
Tejsav Glicerin Olajsav
Ennek fényében könnyen azonosíthatjuk az egyes ismeretlenünket.
A tejsav a következőképpen hidrolizál vízben:
CH3CH(OH)COOH + H2O ⇔ CH3CH(OH)COO– + H3O+
Itt tudod értékelni a kísérletet!