Ammónia szökőkút

Feladat

Ammóniaoldatot melegítettünk, és a távozó gázt gömblombikban fogtuk fel. A gömblombikot üvegcsővel ellátott gumidugóval lezártuk. Egy üvegkádba vizet tettünk, és fenolftalein indikátort cseppentettünk bele. A gömblombikot lefelé fordítva az üvegkádba helyeztük, és a víz alatt az ujjunkat elvettük, hogy pár csepp víz bele juthasson a csőbe. Ezután az üvegcső végét befogva a lombikot kiemeltük a vízből, és a csőbe levő vizet a lombikba ráztuk. Utána az üvegcső végét ismét belemártottuk a vízbe, majd ujjunkkal elengedtük. Hogy kell felfogni az ammóniát? Ismertesse a kísérletben várható tapasztalatokat, értelmezze azokat, és írja fel a lejátszódó folyamat egyenletét!
Miben térne el a kísérlet, ha azt hidrogén-kloriddal végeznénk el? Milyen indikátorral és hogyan lehetne színváltozással is érzékeltetni a folyamatot?

Videók

 

Megfigyelések, tapasztalatok, következtetések

A jobb oldali videón láthatjuk amint a kísérletet bemutató személy egy 25%-os ammónium-hidroxid oldatot forral, majd a keletkező ammónia gázt egy szájával lefele fordított gömblombikban felfogja. A gázok oldhatósága a hőmérséklet emelkedésével csökken, így ez a legegyszerűbb módja az ammónia gáz előállításának a szökőkútkísérlet kivitelezéséhez.
A másik módszer, ha szilárd ammónium-kloridra tömény nátrium-hidroxid oldatot adagolunk:

NH4Cl (aq) + NaOH (aq) → NaCl (aq) + H2O (l)+ NH3 (g)

Tehát az ammónia gáz ott van a lombikban, ezután a fent leírtak szerint, vagy ahogy a videóban látszik egy kis pipettával (ötletes megoldás) vizet juttatnunk a gömblombikba. A gömblombikból kiálló üvegcsövet fenolftaleinnel megfestett vízbe merítjük. A kevés mennyiségű vízben az ammóniagáz azonnal abszorbeálódik, így a nyomás lecsökken a lombik belsejében. Az üvegcsövön keresztül a víz beáramlik a lombik belsejébe ezzel kiegyenlítve a nyomáskülönbséget. A fenolftalein színe lúgos közegben ibolyás, ezzel még látványosabbá téve a kísérletet.

Az ammónia vízben nagyon jól oldódik, 0 °C-on 1 dm3 vízben

 – 1176 dm3 NH3
 – 507 dm3HCl
 – 40 dm3 SO2 oldódik.

Az ammónium hidroxid bomlásának (elnyelődésének) reakcióegyenlete:

NH4OH ⇔ H2O + NH3

A kísérletet természetesen sósavgázzal is kivitelezhető, de ebben az esetben szájával felfele fordított lombikban kell felfogni, mivel a sűrűsége nagyobb mint a levegőé. Indikátorként pedig pl. lakmuszt választhatunk, ami savas közegben vörös színű.

 

Források

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/kemia/altalanos-kemia/gazfejlodessel-jaro-reakciok/szokokutkiserlet